Felelősségteljes fémkeresőzés

A lelőhelyek illegális fosztogatása sajnos létező és a mai napig megoldatlan probléma Magyarországon. A hobbi fémkeresőzés gyakorlatilag kontrollált környezeten kívüli régészeti tevékenységet jelent. Egész Európában rendkívül népszerű és folyamatosan, szinte robbanásszerűen terjed, teljesen függetlenül attól, hogy az adott ország jogszabályi környezete liberális, vagy korlátozó e tekintetben. A hazai szigorú jogszabályi háttér önmagában nem védi meg a lelőhelyeket, az örökségvédelmi dolgozóknak pedig nem áll rendelkezésre olyan hatékony felügyelet, amely érvényt szerezne a törvény erejének. Ebből kifolyólag a jelenlegi helyzetben egyedüli megoldásként a közösségi régészetet látjuk. A rendkívül vegyes hátterű és iskolai végzettségű egyéneket új tudásszintre kell emelni oktatóprogramok révén.

A múzeummal együttműködni szándékozók tevékenységét becsatornázzuk a közösségi régészeti programunkba. Több éves folyamatos kísérletezés mellett kidolgoztuk az együttműködés feltételeit és sikeresen integráltuk a Pest megyei szervezetlen, vagy alig szervezett fémkeresős csoportokat a múzeumi szférába, saját hálózatot építettünk, megnövelve a kutatási potenciált és megsokszorozva a múzeumba bekerült régészeti korú tárgyak számát. Elméleti és gyakorlati oktatással vezetjük rá a résztvevőket a műszer felelősségteljes használatára és amennyiben elsajátítják a lelőhelyek hitelesítésére vonatkozó szakmai protokollt és kialakul a bizalmi viszony, megbízási szerződés révén, hatósági kontroll mellett, a múzeum külső munkatársaként folytathatják hobbijukat. A fémkeresősök segítségét természetesen elsősorban új lelőhelyek azonosításában, hitelesítésében tudjuk igénybe venni, ez a tevékenység jelentős átfedésben van a régészet alapfeladataival. A detektoros kutatás során a civilek által felfedezett, korábban ismeretlen lelőhelyeket hitelesítjük, közhiteles nyilvántartásba vesszük, ezáltal fokozva a védelmüket.

Az együttműködő civilekkel el akarjuk érni a kritikus tömeget és ki akarjuk szorítani az illegális keresősöket. Csak helyben lehet ellátni egy adott település külterületén fekvő lelőhelyek védelmét. A civileket érdekeltté kell tenni a kulturális örökség megismerésében, kezelésében és védelmében ez pedig szervezést, szakmai összefogást igényel. Sok település határát ma már múzeumbarát önkéntesek felügyelik, célunk, hogy számukat tovább növeljük. Szükségesnek látjuk ugyanakkor a jogi szabályozás korszerűsítését, ehhez ajánlásokat tudunk megfogalmazni az illetékes szervek részére.